Om Wirénkvartetten

Glöd, glädje och extraordinärt samspel

Stor musikalitet och spelglädje i det lilla och intima formatet. Det är vad Wirénkvartetten står för. Vi brinner för dynamiska kammarmusikaliska möten i alla former, såsom konserter och turnéer i Sverige och Europa, inspelningar för Sveriges Radio P2 och BBC, återkommande gästspel vid musikfestivaler, den egna barnföreställningen Moster Märtas magiska musikmaskin och möten med unga musiker. Wirénkvartetten bildades 1994 av bland andra Hans Elvkull, violin och Linn Elvkull, viola som forfarande ingår i ensemblen. Sedan 2003 flankeras de av Roger Olsson, violin och Hanna Thorell, cello. Alla fyra är musiker i den internationellt erkända Svenska Kammarorkestern. Wirénkvartetten har en förkärlek för svensk musik och vill bidra till att Dag Wiréns kvartettmusik sprids och framförs på ett levande sätt, men har överlag en mycket bred repertoar. Kvartetten spelar gärna musik av Beethoven, Mozart, Debussy, Schostakovich, Peteris Vasks, Borodin, Schubert och Philip Glass.

CV i urval

Konserter/inspelningar ett urval

- CD med Dag Wiréns 4 stråkkvartetter på skivbolaget Naxos, släppt 9/11 2018

- Turné i Gävleborgs län (Sandviken, Söderhamn, Kilafors och Ljusdal) 2010

- Konsert i Svenska Kyrkan i Rom 2010  

- ”Sju äss i leken”, Grünewaldsalen i Stockholms Konserthus, sändes i SR P2 och en rad andra europeiska radiokanaler, däribland BBC.

- Solister vid konsert med Svenska Kammarorkestern, E. Elgars Introduktion samt Allegro för kvartett och stråkorkester.

För barn

-Wirénkvartetten har vid flera tillfällen gett föreställningen Moster Märtas musikmaskin av Linn Elvkull. Moster Märta berättar en osannolik historia om sina möten med klassiska kompositörer genom olika århundraden och framför smakprov på deras musik.

Samarbeten med unga musiker

-Wirénkvartetten samarbetar med Musikhögskolan i Örebro där vi spelar upp och spelar in studenters egna kompositioner för stråkkvartett. Studenterna får möta en professionell ensemble och följa repetitionsarbetet samt ta del av våra synpunkter på sina verk.

-Wirénkvartetten har vid flera tillfällen gett kombinerade föreläsningar och konserter för musikstudenter vid Kävesta Folkhögskola.

Stipendier

-Under 2010 mottog Wirénkvartetten ett stipendium om 40 000 kr av Svenska Kammarorkesterns Vänförening. Stipendiet möjliggjorde en resa till Italien för instudering av ny repertoar samt en konsert i Svenska Kyrkan i Rom.

- Dag Wirén stiftelsen 50 000kr

- Sten Frykbergs minnesfond 25 000kr

  Galleri

    Fotograf: Nikolaj Lund

Följ oss på facebook

Wirénkvartettens facebooksida

 
 

Översätt den här sidan

 

"Wirénkvartetten spelar ytterst moget och samspelt med stor dynamik och stort uttryck.Kort sagt glänsande "

–Berndt Häggbom/ Ljusnan

© Copyright Wirénkvartetten